Nieuws Actueel

Starbucksdeal: Wiebes heeft wat uit te leggen

Caroline Spilt 21 oktober 2015

Wiebes starbucks belasting middelgroot

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft heel wat uit te leggen over de belastingafspraken met de Amerikaanse koffieketen Starbucks, nu die door de Europese Commissie als onwettig zijn betiteld. De oppositiepartijen SP en GroenLinks zijn tegen de taksdeals, maar ook D66 en regeringspartij de PvdA eisen nu uitleg van Wiebes.

Lees ook: Geen fiat voor belastingdeal FiatWaarom mag staatssteun Starbucks niet?

"Wij zijn erg geschrokken van de uitspraak van de commissie'', zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot. ,,Wiebes zegt dat alle regels zijn nageleefd, maar wij zijn daar niet bij voorbaat van overtuigd.'' Voor Groot is het onacceptabel als multinationals hun belastingplichten ontlopen terwijl burgers en het midden- en kleinbedrijf wel gewoon belasting betalen. Dan moet de wet worden aangepast, vindt Groot.

Fout is foutDe VVD is verrast door de uitspraak van de commissie. "Als de afspraak fout is, is die fout. Maar laten we nu niet doen alsof alle afspraken met de Belastingdienst verkeerd zijn. Afspraken zijn voor het belang voor ons vestigingsklimaat, dus banen. Alle landen maken ze. Uit de stukken van de OESO blijkt dat Nederland een stevig belastingstelsel heeft dat juist misbruik aanpakt'', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

TaxrulingsOppositiepartijen SP en GroenLinks willen dat het kabinet stopt met de zogeheten taxrulings. "Blijkbaar is de deal tussen multinational Starbucks en de Belastingdienst niet zo zuiver als staatssecretaris Wiebes ons altijd heeft willen doen geloven. Het heeft er alle schijn van dat Nederland een oogje dichtknijpt bij het ontwijken van belasting door het internationale grootbedrijf'', zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Op z'n kopGroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff noemt het onacceptabel dat de deal niet wettig blijkt te zijn. "De deur wagenwijd openen voor belastingontwijkende multinationals zoals Starbucks - dat is de wereld op z’n kop.''

Steven van Weyenberg (D66) spreekt van een stevige veroordeling door de Europese Commissie. "Een aantrekkelijk vestigingsklimaat is belangrijk, maar Nederland moet zich natuurlijk wel aan de regels houden. De staatssecretaris heeft nu heel wat uit te leggen.''