Nieuws Actueel

Startende ondernemers zien nieuwe kansen in Enschede

Van onze redactie 15 juni 2015

Startendeondernemers ivokruger

Opvallend is dat deze jonge ondernemers volgens een totaal ander concept handelen dan de grote winkelketens die onder andere het Van Heekplein domineren. Deze nieuwe ondernemers zijn bovenal jonge creatievelingen die een andere kijk hebben op het ondernemerschap. De beleving voor hun klanten staat hoog in het vaandel. Verder hebben zij hart voor de stad Enschede. Met hun onderneming willen zij een bijdrage leveren aan het saamhorigheidsgevoel van de winkelstraat en de binnenstad.

Nieuwestijldenken

Opvallend is dat het huiskamergevoel voor hen erg belangrijk is. ,,Dit is het nieuwestijldenken. Ik zeg altijd tegen de gemeente: ‘De jeugd komt eraan en dat zijn wij’. Bijzonder is ook dat er niemand is die klaagt...”, vertelt Ivo Spronk. Hij is de bedenker van het concept The Upperside aan de Haverstraatpassage.

Upperside

The Upperside is een mooi voorbeeld van hoe het eigentijdse ondernemen vorm krijgt. In het concept van The Upperside delen meerdere ondernemingen een pand. De ruimte wordt echter niet afgesloten door muren, maar het is één grote ruimte. ,,Alles wordt duurder. Ik dacht: ik kan creatief worden met haar, maar ik kan beter creatief worden met ondernemen”, vertelt Spronk, die zelf eigenaar is van de kapperszaak Nivo.

Beweging

Volgens het concept van Spronk moet er beweging zijn in het winkelpand. Dit wordt onder andere gedaan doordat broodjeszaak de Brood Bode op de eerste verdieping zit. ,,Hierdoor zijn mensen toch sneller geneigd naar binnen te lopen en ook verder door het pand te lopen.”

Gemeenschapszin

De groep startende ondernemers hebben het maar al te vaak over de gemeenschapszin. In tegenstelling tot de klassieke en vaak conventionele middenstand wisselen ze onderling ideeën uit. Elkaar helpen in plaats van elkaar beconcurreren is wat hier het algemene motto is geworden. Niet alleen de saamhorigheid valt op bij deze nieuwe ondernemers, ook hanteren zij het ideaal van een thuisgevoel creëren voor de klant. Hierin speelt de beleving van de klant een belangrijke rol.In The Upperside zijn ze hier heel duidelijk in. ,,We zijn één blok en we helpen elkaar waar nodig, maar je kunt niet alles op elkaar afstemmen. Daarin laten we elkaar vrij. En we hebben hier zeker geen vergadercultuur,” aldus Spronk.

Foto: De ondernemers bijeen in de Haverstraatpassage. (Ivo Kruger)