Nieuws Actueel

Startup EXO-L voorkomt enkelverzwikking

Rik Nizet 14 april 2014

Startup EXO-L lanceert maandag een kunstenkelband waarbij mensen - naar eigen zeggen - nooit meer hun enkel verzwikken. Tijdens het YES!Delft Network Event wordt de nieuwe vinding gepresenteerd. De zogeheten EXO-L is een op maat gemaakte kunstenkelband die voorkomt dat het gewricht zwicht zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Ondersteuning"De huidige methoden om verzwikken te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het tapen en het dragen van een brace, leggen beperkingen op óf zijn ongemakkelijk in gebruik. EXO-L ondersteunt je enkel op een natuurlijke, anatomische manier, waardoor je enkel wordt beschermd maar tegelijkertijd je normale bewegingsvrijheid wordt behouden", beweert prof. dr. Geert-Jan Kleinrensink, hoogleraar Anatomie, Erasmus MC.TapeUit onderzoek blijkt dat de tape maar voor korte tijd stevigheid biedt, omdat het uitrekt. Als je het vaak gebruikt kan dat bovendien een dure aangelegenheid worden. Mensen die voor een brace kiezen worstelen daarentegen vaak met de pasvorm en stugheid van het materiaal.3D-printenDe juiste pasvorm wordt op basis van een persoonlijke 3D-scan van de enkel gemaakt en met behulp van 3D-printen uitgevoerd. EXO-L wordt bevestigd aan de sportschoen met een band die je op de juiste spanning kunt brengen.

Enkel verstuikenZo'n zeshonderdduizend Nederlanders verstuiken elk jaar een enkel. De kans op herhaling is groot. Bij het verzwikken van de enkel knakt de voet meestal naar binnen, waardoor de band aan de buitenkant van het gewricht uitrekt en soms zelfs scheurt. De pijnlijke blessure wordt tot nu toe meestal behandeld met een brace of tape om stabiliteit terug te winnen.

Net de klapschaatsOnder meer Feyenoord en Defensie maken gebruik van de EXO-L. "Wij vergelijken de EXO-L met een veiligheidsriem. Mocht er iets mis gaan, dan ben je blij dat je hem om hebt", zegt Marcel de Geus, hoofd fysiotherapie bij Feyenoord. "Dit is net als de klapschaats," zegt Marcel. "Mensen moeten er even aan wennen, maar na een tijdje willen ze niets anders meer."