Nieuws Actueel

Startup Nerdalize lanceert server-verwarming

Rik Nizet 24 maart 2015

Startup nerdalize computerserver groot

Vijf gezinnen krijgen een server-verwarming in hun woonkamer: de Eneco eRadiator. De Eneco eRadiator is ontwikkeld door startup Nerdalize. Het bedrijf - waar Eneco een belang in heeft genomen - is in 2013 opgericht door de drie bedenkers om het idee de server-verwarming verder uit werken en vorm te geven.

Het is voor het eerst dat de design radiator met ingebouwde server bij gewone huishoudens wordt geplaatst. De servers gaan in opdracht van verschillende bedrijven en kennisinstituten, zoals het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) complexe berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. NerdalizeNerdalize is gehuisvest bij YES!Delft, de grootste tech-incubator van Europa. Eneco ziet veel mogelijkheden met de eRadiator en heeft een belang in de start-up genomen.

BesparingOnderzoek in samenwerking met het Leiden Institute of Advanced Computing Science toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 55% kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er flinke winst, de energie wordt tweevoudig gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen.

PraktijkproefDe praktijkproef duurt minimaal tot het einde van het jaar. Op basis van de ervaringen zullen Eneco en Nerdalize besluiten of en hoe zij de eRadiator voor meer klanten beschikbaar kunnen stellen.

DecentraalComputerservers die aan het rekenen zijn, produceren veel warmte. Door de servers niet centraal in grote datacentra te plaatsen, maar decentraal bij de mensen thuis, kunnen de bewoners met de vrijkomende warmte gratis hun huis verwarmen. Uit de proef moet blijken wat de ervaringen van klanten en eventuele verbeterpunten zijn van de eRadiator.