Nieuws Actueel

Startup serveert nieuws aan tieners

Amber Korver 22 december 2015

Tmi news journalistiek utrecht michiel kalverda

Een nieuwsplatform, speciaal voor middelbare scholieren. Daarvoor heeft de Utrechtse student journalistiek Michiel Kalverda (21) zijn start-up Too Much Information bedacht, meldt het AD.

Door middel van heldere en informele vlogs (internetdagboeken met videobeelden) wil hij hierop het nieuws vanuit jongeren brengen. Het idee speelde al een tijdje bij Kalverda. Hij signaleerde dat middelbare scholen weinig aandacht besteden aan maatschappelijke thema's. "Je hebt het Journaal voor volwassenen en het Jeugdjournaal voor kinderen. Maar waarom is er niets voor middelbare scholieren? Deze doelgroep is juist zo belangrijk. De hormonen gieren in die periode door je lijf." Het unieke van TMI zijn de vlogs. Veel jongeren surfen op internet en bekijken filmpjes op YouTube.

Illegaal vuurwerkOm te peilen wat er speelt onder jongeren, heeft Kalverda verschillende scholen bezocht. Verder heeft hij jongeren enquêtes laten invullen en worden jongeren op verschillende plekken, zoals sportscholen, aangesproken.

Onderwerpen waaraan TMI aandacht besteedt, zijn het kopen van illegaal vuurwerk, internetverslaving en overgewicht. "Veel jongeren maken zich zorgen over hoe ze eruitzien. Ze kijken vaak in de spiegel en zijn bezig met sporten en afvallen."

VrijwilligDe meeste vloggers van TMI zijn studenten journalistiek. Dit doen ze vrijwillig. Kalverda vindt het belangrijk dat de vloggers wel iets van een journalistieke achtergrond hebben als ze op pad gaan en mensen interviewen. "Ik heb liever kwaliteit, dan kwantiteit, vandaar die journalistieke achtergrond. Maar mensen die zich bezighouden met ICT, zijn natuurlijk ook nodig."

TMI zit nog in de ontwikkelingsfase, maar komt weldra online. Kalverda hoopt dat het platform uitgroeit tot een commercieel bedrijf.