Nieuws Actueel

Startup Skypicker maakt vliegen bijna gratis

Een nieuwe zoekmachine voor vliegtickets maakt op slimme wijze je vliegtickets 50 tot zelfs 90 procent goedkoper. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar is het niet, verzekeren de oprichters van Skypicker aan Business Insider.

De Ondernemer 27 mei 2015

Skypicker zoekmachine vluchten goedkoop vliegen 335

De gerenommeerde Amerikaanse zakenwebsite maakte kennis met de Tsjechische startup tijdens een bezoek aan Praag vorige week.

Verborgen ticketsSkypicker heeft een algoritme dat goedkope, 'verborgen' tickets vindt op aansluitende vluchten. Dat werkt zo: een directe vlucht van bijvoorbeeld Schiphol naar Moskou kan veel duurder zijn dan twee aansluitende vluchten met overstap. Zoekmachines als Cheaptickets.nl en Kayak zoeken echter alleen op vluchten van samenwerkende vliegmaatschappijen (bijvoorbeeld KLM en AirFrance).

Twee keer 25 euroSkypicker neemt ook vluchten van concurrerende maatschappijen mee in de resultaten. Zo kan het zijn dat je voor een schijntje naar Moskou vliegt met twee goedkope vluchten via bijvoorbeeld Praag of Oslo. In het allergunstigste geval kan dat kan het verschil betekenen tussen 500 euro voor een direct ticket of twee keer 25 euro voor twee goedkope tickets.

Meta-zoekmachineHet was voor Skypicker een grote uitdaging om een zoekmachine te bouwen die al die concurrerende vluchten van verschillende maatschappijen op een hoop kon vegen. Ze hebben vorig jaar een half miljoen dollar geïnvesteerd in een meta-zoekmachine om dat voor elkaar te krijgen. Skypicker leurde bovendien bij 150 vliegmaatschappijen voor toegang tot hun data. Het was lastig om de aircarriers over de streep te trekken, omdat die hun klanten het liefste op duurdere, directe vluchten hebben. Daarmee wordt immers het grote geld verdiend.

OpbrengstenDe startup boekt inmiddels succes. De opbrengsten stegen in april tot 4 miljoen euro, vier keer zoveel als het jaar daarvoor. Het bedrijf heeft inmiddels 80 medewerkers. Samenwerkingen met grote zoekmachines als Kayak en Skyscanner worden op poten gezet.