Nieuws Actueel

Startup Stash: 'Ik deel alles waar ik eigenaar van ben'

Startup-successen kennen we, maar een site die binnen 48 uur na lancering 35.000 unieke bezoekers en 230.000 pageviews telt, door BusinessInsider wordt opgepakt, en het nummer één meest-geüpvote product wordt op platform Product Hunt, spant de kroon. Hoe Bram Kanstein (27) dat met Startup Stash voor elkaar kreeg? "Ik deel alles waar ik eigenaar van ben."

Caroline Spilt 20 mei 2015

Silicon valley 335

Startup Stash is als de paperclip: geniaal in z'n eenvoud. Bedenker Bram Kanstein adviseerde jarenlang online startups voor investeerder Dutch Standard en hield voor zichzelf een overzicht bij van handige sites en tools: alles van marktonderzoek in de beginfase tot klantenservice in de eindfase. Die top 10-lijstjes heeft hij nu samengebracht op één site, in veertig blokjes. Onder ieder blokje hangt een lijstje. Extreem overzichtelijk. BusinessInsider liep ermee weg:

This simple orange grid offers everything you need to know before you start a company http://t.co/61yULwK76c pic.twitter.com/DivXUnV3A9

— Business Insider (@businessinsider) 26 februari 2015

Waar heb je dat succes aan te danken?

"Dat is iets wat je zelf maakt. Aan de ene kant is het je netwerk: mensen hebben me het gegund. Maar aan de andere kant heb ik er ook methodisch over nagedacht. Een lancering is een soort product op zichzelf. Eigenlijk interesseert het niemand dat ik iets heb gemaakt, dus kun je een site niet gewoon live gooien. 'Hé hallo, het is live.' Ik ben naar een aantal sites gegaan waar je je idee kan vertellen. Daar heb ik feedback gekregen van een soort early believers, mensen die snapten wat ik wilde doen ookal had ik niks."

"Daarna heb ik al die ondernemers een mail gestuurd met de vraag of ze launching partner sponsor wilden worden. Een stuk of honderd. Stuk voor stuk zeiden ze 'nee', maar meer dan de helft zei wel te willen helpen als de site werd gelanceerd. Dus dat is eigenlijk het geheim: ik heb de online community goed uitgezocht. De start-ups in Silicon Valley, Singapore en Berlijn. Wat zijn de plekken waar ik dit idee kan pluggen?"

Hoe doe je dat, de community uitzoeken?

"Ik heb een lijst gemaakt met een stuk of dertig kanalen - Reddit, Product Hunt - en per community een persoonlijk berichtje geschreven. Het belangrijkste is kwaliteit boven kwantiteit. Mijn aanpak is altijd persoonlijk geweest. 'Ik maak dit. Ik vind het cool. Al kan het vast beter. Volg me in het proces.' Er zijn ook mensen die zeggen 'ik heb hier drie jaar aan gewerkt, het is het allercoolste', en sturen een een pdf in een persbericht. 'Zie bijlage.' Copypasten is gewoon zonde. Als je dat ook maar enigszins niét doet, val je op."

"Je kan niet Product Hunt mailen en zeggen 'ik wil je op je site'. Dat is arrogant. Er zijn duizend mensen die dat willen. Er staan 20.000 producten op. Ik was user 2000. Ik hoorde bij de eerste één procent gebruikers, dus ik had vroeg toegang tot het posten van producten. Ik heb ze drie weken gestalkt met de vraag of ik dingen mocht toevoegen. Het gaat om enthousiasme delen. In Nederland heeft iedereen het over geheimhouding. Dat is echt onzin. In Silicon Valley lult iedereen met elkaar. Jij hebt toch geen tijd om mij te kopiëren. Het ding dat je doet, komt voort uit jouw ervaring en expertise, dus iemand kan er niet mee wegrennen en het beter uitvoeren. Ik deel alles waar ik eigenaar van ben. Het interesseert me geen reet. Je weet nooit wie je kan helpen."

"Aan de ene kant is het zacht: 'Ik maak dit. Ik vind het cool. Volg me.' Aan de andere kant hard: kanalen onderzoeken - waar kan ik mijn idee pluggen? - en researchen."

Hoe regel je dat Business Insider het oppakt?

"Dat is de magie van het internet. Het is een soort serendipity dat iemand van Business Insider je op Product Hunt vindt."

Heb je er al wat aan verdiend?

"Niks. Nul."

Was dat ook niet de bedoeling?

"Het is uit mijn eigen interesse ontstaan. Om te laten zien dat ik er verstand van heb. Het is meer bedoeld om mijn eigen verhaal te versterken. Maar het liefst zou ik het willen verkopen. Er zijn geïnteresseerde investeerders. Als je de site helemaal wilt up-to-date wilt houden, ben je er fulltime mee bezig."

"Het heeft me meer gebracht dan ik zelf had gedacht. Vooral ontmoetingen. Connecties zijn super waardevol."