Nieuws Actueel

Startups moeten in Antwerpen zijn

De stad Antwerpen wint de prestigieuze Global Startup Nations Award. Bovendien krijgt de stad 2 miljoen euro Europees geld om start-ups te steunen.

Sebastien Rousseau 18 november 2015

Startupantwerpen1065

Antwerpen krijgt met de Global Startup Nations Award een pluim voor zijn start-upbeleid. Antwerpen wordt door het Global Entrepreneurship Network (GEN) geprezen voor zijn beleid dat ondernemers en start-ups aanmoedigt met onder meer zijn aankoopbeleid. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd.

Het GEN is een internationale organisatie, met hoofdkwartier in Washington, dat ondernemerschap, groei en innovatie stimuleert door bedrijven en overheden samen te brengen. Het Belgische startups.be maakt daar deel van uit. Het is de eerste keer dat het netwerk zijn award aan een stad geeft. Voorheen ging de 'nations award' naar de landen Singapore en Chili.

SchrokkenBurgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Economie Philip Heylen (CD&V) schrokken dat ze met Antwerpen in de voetsporen van die landen treden. Wat niet wil zeggen dat de stad de prijs niet verdient. 'Dit is geen toeval', zegt Heylen. 'De creatieve sector stelt in Antwerpen ondertussen al meer dan 10.000 mensen tewerk. De stad is voor ondernemers klein genoeg om hun producten en diensten te testen, maar groot genoeg om relevante data uit die oefening te halen.'

Startup-mekka'sMaar is dat genoeg om startup-mekka's als San Francisco, Londen en Berlijn de loef af te steken? Volgens Heylen heeft Antwerpen de award verzilverd dankzij zijn aankoopbeleid 'buy from startups'. Dit jaar plaatste de stad al voor meer dan 1 miljoen euro aan bestellingen bij start-ups, die overigens niet alle hun roots in Antwerpen hebben.

'Buy from startups'-programmaHet 'buy from startups'-programma kwam tot stand met de hulp van Digipolis, de IT-dienstenleverancier van Antwerpen, en de steden Kopenhagen en Helsinki. Samen speelden ze in op de Europese pre-commercial procurement-richtlijn die toelaat dat ook startende bedrijven zonder officiële producten of diensten deelnemen aan aanbestedingen van overheden. Grote opdrachten worden op die manier in kleinere projecten gehakt - waardoor grote IT-bedrijven ze links laten liggen - zodat ze behapbaar zijn voor startende ondernemers.

Het Antwerpse stadsbestuur wees op die manier al meer dan twintig projecten toe aan startups. Het wordt daarvoor door de Europese Commissie beloond met een geldprijs van 2 miljoen euro. Kopenhagen en Helsinki verdelen 3,6 miljoen onder elkaar.

UniekIs zo'n aankoopbeleid uniek in de wereld? Volgens schepen Heylen wel. 'Loop in San Francisco, hét mekka voor startups, rond en je ziet in het straatbeeld amper producten of diensten van starters. Hier in Antwerpen lanceren we binnenkort de nieuwe parkeerverbodsborden, die zijn het werk van een startup.'

'De Europese waardering geeft ons dynamiek om de ingeslagen weg verder te bewandelen', besluit Heylen. Karen Boers van startups.be voegt daaraan toe dat ze samen met de federale overheidsdienst Informatica (Fedict) en Digipolis het 'buy from startups' ook in andere Belgische steden wil uitrollen.

Grote bedrijvenEn ondertussen experimenteren ook al grote bedrijven met aankopen bij kleine, startende bedrijfjes. Met name de consultant Accenture, de bank ING en de internet- en televisieleverancier Telenet.

Hoe staat het ondertussen met de start-upvillage die Antwerpen vorig jaar in de steigers zette? In maart wordt de achterbouw van het classicistisch herenhuis uit 1789 in de Lange Gasthuisstraat (nabij het Mechelseplein) in gebruik genomen, in september volgt de voorbouw.

Succesvolle startupsSuccesvolle startups uit Antwerpen zijn onder meer neoScores (digitale muziekpartituren), Sentiance (slimme software), Cmosis (beeldsensoren) en Rombit (badgecontrole op werven). De stad telt zowat 200 startups. In ons land doet alleen Brussel beter.