Nieuws Actueel

Steeds meer angstcultuur rond bevallingen

Van onze redactie 11 november 2014

Niet alleen bij aanstaande moeders, ook ziekenhuizen dekken zich steeds vaker (juridisch) in tegen alle mogelijke risico's.

Dat is op te maken uit een enquête onder ruim 1.250 eerstelijns- en klinisch verloskundigen, uitgevoerd door het wetenschappelijk bureau van de SP. Het is maandag gepresenteerd door SP-Kamerlid Renske Leijten.

Volgens de onderzoekers hebben aanstaande ouders 'minder vertrouwen in hun lijf, in de geboorte, in hun pijnbeleving en wellicht ook in de verloskundigen en het zorgstelsel'. Er is meer angst dat het fout kan gaan, mede gevoed door berichten over de relatief hoge sterftecijfers van moeders en pasgeborenen in Nederland.

Onnodige medicalisering Vrouwen vragen sneller naar pijnbestrijding en kiezen uit voorzorg vaker voor een bevalling in het ziekenhuis. 84 procent van de eerstelijnsverloskundigen ziet dit als een negatieve ontwikkeling, evenals 40 procent van de verloskundigen die in ziekenhuizen werken. Zij vrezen onnodige medicalisering van 'een natuurlijk proces'. De SP wil 'landeliijk gestuurde protocollen' die deze medicalisering afremmen.