Nieuws Actueel

Steeds meer interesse in Bitcoin

Lotte Grimberg 17 februari 2015

Bijna de helft (46 procent) van de Nederlanders weet wat de digitale munt bitcoin is. Negen procent ziet bitcoin, of een vergelijkbare munt, als het geld van de toekomst. Eenzelfde aantal Nederlanders voorziet binnen een paar jaar het einde van contant geld.

BitcoinDit blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim 1.300 Nederlanders die het bureau Markteffect heeft gedaan tussen 21 januari en 3 februari jl. in opdracht van CleverCoin, de eerste Nederlandse handelsbeurs voor bitcoin. De beurs, opgericht in 2014 door de Eindhovense IT-ondernemers Christian de Kok en Karsten Nilsen, heeft zich onder andere ten doel gesteld om bitcoin toegankelijk te maken voor het grote publiek. Het wil daarom regelmatig laten onderzoeken hoeveel mensen bekend zijn met de munt en hoe zij erover denken.

MuntDe bekendheid met bitcoin is het hoogst onder Nederlanders tussen de 35 en de 49 jaar (53,1%) en onder mensen met een hoger inkomen (66,4%). Meer mannen (53,7%) dan vrouwen (38,6%) kennen de munt. Het geloof in de munt als betaalmiddel van de toekomst is het sterkst onder jongeren: 18% denkt dat bitcoin (of een andere digitale munt) een belangrijke rol gaat spelen. Van de 55-plussers is 4,3% hiervan overtuigd.

Grexit"Als je de uitkomsten vergelijkt met eerdere onderzoeken, zie je dat de bekendheid met bitcoin langzaam maar gestaag groeit", aldus Karsten Nilsen. "Wij zien dat terug in het aantal mensen dat via CleverCoin handelt in bitcoin. Negen procent vindt bitcoin een goede belegging, zo blijkt uit de cijfers. Van hen weet een groeiend aantal onze beurs te vinden." Het aantal mensen geregistreerde gebruikers bij CleverCoin, dat haar deuren opende in september 2014, is inmiddels gegroeid naar 4.500. Bijna een kwart verwacht dat de euro ophoudt te bestaan bij een ‘Grexit’ Behalve over de bitcoin, legde Markteffect ook vragen voor over goud, de Eurozone en contant geld. Daaruit blijkt dat een derde van de Nederlanders verwacht dat Griekenland de Eurozone zal verlaten. Bijna een kwart (24 procent) denkt zelfs dat als gevolg daarvan de euro zal ophouden te bestaan, omdat andere landen Griekenland zullen volgen. De problemen in Cyprus tijdens het voorjaar van 2013 leidden tot een enorme groei in populariteit en prijs van bitcoin.