Nieuws Actueel

Steeds meer riviercruises vanuit Amsterdam

Het aantal riviercruises vanuit Amsterdam neemt de laatste jaren snel toe. Marktleider Viking doopte dinsdagmiddag bij cruiseterminal PTA in één klap zes nieuwe riviercruiseschepen, elk van 135 meter lang, zo schrijft het Parool.

Bart van Zoelen 2 maart 2016

Cruise viking amsterdam 1065

De schepen van het type 'langschip' -een verwijzing naar een scheepstype van de Vikingen- zijn bij uitstek geschikt voor de Europese vaarwegen. Daarmee kunnen tot 190 passagiers zich inschepen voor reisjes langs de Rijn, Rijn, Rijn - en verder.

Dat is nog steeds een belangrijke bestemming vanuit Amsterdam, waarbij vaak meteen de molens van Kinderdijk worden aangedaan. Maar Amsterdam is voor Viking ook het begin voor een tweeweekse vaartrip via de Rijn en de Donau helemaal tot aan Boedapest. Daarbij gaat het voornamelijk om Amerikaanse toeristen, nauwelijks Nederlanders.

Het Amsterdamse Havenbedrijf verwacht dit jaar 345 schepen van Viking, dat daarmee voor de haven de grootste riviercruisemaatschappij is. Viking is de laatste jaren snel gegroeid, in Europa en daarbuiten. Vorig jaar doopte Viking in Amsterdam al acht schepen.

Laag waterpeilOok de branche als geheel blijft maar groeien. Dit jaar verwacht de Amsterdamse haven een stijging naar ruim achttienhonderd riviercruiseschepen. Dat waren er in 2013 nog 1483.

Vikingdirecteur en -oprichter Torstein Hagen kon in Amsterdam bekendmaken dat zijn maatschappij voor de komende jaren verdere groei verwacht. Met twee nieuwe riviercruiseschepen voor volgend jaar is het tempo wel naar beneden bijgesteld.

Vorig jaar had Viking vooral in Oost-Europa veel last van het lage waterpeil. Ook ondervond Viking de gevolgen van de aanslagen in Parijs van november. In de eerste weken na de terreuraanslagen zakte het aantal boekingen door Amerikanen van Europese riviercruises ver weg. Pas eind vorige maand herstelde het aantal boekingen zich weer.