Nieuws Actueel

Steeds meer websites met gratis hulpaanbod

Van onze redactie 2 december 2014

Er komen steeds meer websites die vraag en aanbod van hulp koppelen. Ze heten makkie, thuiszorgvinden, BUUV, beterthuis of hulpinjebuurt en ze springen allemaal in hetzelfde gat: de participatiesamenleving, met als mantra dat we ons zoveel mogelijk zelf of met elkaar moeten zien te redden, zonder hulp van de overheid.

"Mijn schoonmoeder is recent in een verpleeghuis in Amersfoort komen wonen, waar helaas geen vrijwilligers beschikbaar zijn om met haar te gaan wandelen", schrijft iemand op een site.

En ook: "Ik ben 19 jaar oud, eerstejaars student Sociaal Pedagogische Hulpverlening (...) en moet dit jaar voor school 84 uur vrijwilligerswerk gaan doen."

Koppel de twee en iedereen is blij, zou je zeggen. Zo simpel is het niet helemaal.

Gegevens De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NCPF) heeft 9.000 leden naar hun mening over de websites gevraagd. Verreweg de meesten wisten niet dat ze bestaan. Krap 10% had er wel eens gebruik van gemaakt. Twee derde vroeg zich af of het wel veilig is. Wie haal je in huis en wat gebeurt er met je persoonsgegevens?

Onderzoek van de NCPF leerde ook dat vraag en aanbod niet altijd op elkaar aansluiten.

Mensen die hulp vragen, zoeken vooral een klusser of iemand die hun huis poetst. Degenen die willen helpen, denken aan gezelschap houden, vervoeren, boodschappen doen.