Nieuws Actueel

Steenrijk, maar geen exotisch leven

Wim de Pundert, oprichter en eigenaar van HTP Investments, is met een vermogen van 445 miljoen euro de op één na rijkste Zeeuw. En ja, hij vliegt met een privéjet. "Dat klinkt leuk, maar na een paar keer is de lol eraf hoor. Ik doe het puur vanwege de tijdsbesparing", zegt hij in een interview met de PZC.

Cornelleke Blok 6 november 2015

Wimdepundertmiljardairzeelandquote335

Zo. Dat is duidelijk. Goesenaar Wim de Pundert staat op nummer 39 in de Quote 500. Hij is na Piet Vroon de rijkste Zeeuw, volgens het glossy zakenblad. Het vermogen van De Pundert zou 445 miljoen euro bedragen. Wat het werkelijke bedrag is? Daar wil hij niet veel over kwijt. "Laat ik het zo zeggen: Quote is altijd aan de voorzichtige kant."

PrivévliegtuigToch maakte de investeerder gisteren even tijd om vragen te beantwoorden, vlak nadat hij geland was op het vliegveld van Frankfurt. "Of ik met een privévliegtuig gevlogen ben?" Hij lacht. "Ja, met nog tweehonderd anderen." Dan serieus: "Als ik op één dag heen en weer moet naar Duitsland, dan vlieg ik wel met een private jet. Dat klinkt leuk, maar na een paar keer is de lol eraf hoor. Ik doe het puur vanwege de tijdsbesparing."

HTP InvestmentsDe Pundert is oprichter en eigenaar van HTP Investments, waarmee hij andere bedrijven opkoopt, voornamelijk in Duitsland. Zo is zijn bedrijf onder meer eigenaar van caravanproducent Knaus Tabbert, van de Britse jachtenbouwer Oyster Marine, en van Morelo, dat zeer luxe campers bouwt. Daarnaast zit hij ook in Duitse leveranciers voor de autoindustrie. 'Probleemgevallen' zijn de specialiteit van De Pundert. "Bedrijven die niet goed lopen, die tekorten hebben of niet beschikken over het juiste management."

Niet veel tijd overDe Pundert noemt zichzelf 'volledig Zeeuws'. Hoewel hij een huis in Goes bezit, woont hij tegenwoordig in België. "Ik leid helemaal geen exotisch leven. Ik heb geen boot van vijftig miljoen, waar ik maar drie weken per jaar op zit en ook geen appartement waar ik nooit ben. Ik denk dat het met mijn Zeeuwse achtergrond te maken heeft. Ik werk zestig à zeventig uur per week, en ben vier van de zeven dagen in het buitenland. Dan blijft er niet veel tijd over."

AdrenalineIn zijn vrije tijd zit De Pundert vaak achter het stuur van één van zijn negen racewagens. "Ook daar wil ik de beste in zijn: ons team is wereldwijd de beste. Het is pure hobby. Die adrenaline heb ik nodig. Mijn job is niet de makkelijkste: op de payroll staan twaalfduizend mensen. Dan moet je soms ook minder leuke dingen doen."

Pot suikerRijkdom heeft meer schaduwkanten, zeker als die geëtaleerd wordt in Quote. "De maand na de publicatie word ik overspoeld met zielige verhalen en verveelde business-ideeën. Daar zit ik echt niet op te wachten. Mijn vermogen is geen pot suiker die voor iedereen open staat. Over meer dan de helft van het geld kan ik niet eens beschikken: het staat ergens op een bank. Er wordt mee ondernomen."

KeniaToch zet De Pundert zijn vermogen ook in om mensen die het slecht hebben, te helpen. Samen met zijn vrouw richtte hij de stichting IISAH op, die mensen met een handicap in Kenia helpt revalideren. "Elk jaar investeren we daar 1 à 2 miljoen in."