Nieuws Actueel

Stekker uit Ziggo; Liberty Global biedt 10 miljard

Merlijn Ensing 27 januari 2014

Liberty Global heeft een bod van 34,53 euro per aandeel uitgebracht op Ziggo. Het bestuur en de raad van commissarissen van de kabelmaatschappij staan unaniem achter het bod, dat Ziggo waardeert op in totaal circa 10 miljard euro. Dat maakten de twee bedrijven maandag in een gezamenlijke verklaring bekend.

Aandeelhouders van Ziggo ontvangen per aandeel 11 euro in contanten. De rest van de overnamesom voldoet Liberty Global in eigen aandelen. Het Amerikaanse bedrijf heeft al een belang van 28,5 procent in Ziggo en is ook eigenaar van concurrent UPC. Met de koop van de resterende aandelen is een bedrag van 4,9 miljard euro gemoeid.

Een combinatie van de twee kabelbedrijven bereikt volgens Liberty Global en Ziggo 7 miljoen Nederlandse huishoudens, ofwel 90 procent van het totaal. De gezamenlijke jaaromzet bedraagt zo'n 2,5 miljard euro. Het bedrijf ziet aanzienlijke kostenvoordelen, die oplopen tot 160 miljoen euro per jaar in 2018. Daardoor ontstaat meer ruimte voor investeringen in nieuwe producten en diensten.

De Nederlandse activiteiten onder de paraplu van Liberty Global zullen na de overname vanuit het hoofdkantoor van Ziggo in Utrecht worden aangestuurd. Of de transactie gevolgen heeft voor de werkgelegenheid kon een woordvoerder van Ziggo desgevraagd niet zeggen.