Nieuws Actueel

Stelling: Ik denk wel 2 keer na voordat ik een dashcam inbouw

Van onze redactie 11 november 2014

Dashcams, een cameraatje op het dashboard van een voertuig is in Nederland aan een opmars bezig. Filmen met een dashcam is legaal in Nederland. Wanneer je de beelden op het internet zet, moeten personen en kentekens wel onherkenbaar gemaakt worden.

De politie deed vorige week voor het eerst een omroep om gemaakte beelden van een woningoverval in te sturen. Een politiewoordvoerder verwacht dat dit in de toekomst meer zal gaan gebeuren.

"Een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal", vertelt Kim Smulders van autoverzekeraar Interpolis. "Bij schademeldingen krijgen wij de laatste tijd steeds vaker videobeelden van dashcams doorgestuurd."

Landelijk debat De ANWB pleit voor een landelijk debat over het nut van de dashcams. "Nu doet de politie nog netjes een oproep om dashcambeelden in sturen", licht Vonk toe. "Maar straks nemen ze een dashcam na een ongeluk misschien wel meteen in beslag. Beelden kunnen natuurlijk ook nadelig uitpakken voor de eigenaar."

Daarom luidt de stelling:

Ik denk wel 2 keer na voordat ik een dashcam inbouw

De regels

- Laat uw mening horen in de reacties onder dit artikel.

- Houd uw reactie bondig en beschaafd. De reactie mag niet beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen en mag geen scheldwoorden of bedreigingen bevatten. Respecteer de mening van andere bezoekers.

- De redactie behoudt zich het recht voor reacties te weigeren of in te korten. Over het al dan niet plaatsen van reacties wordt niet gecorrespondeerd.