Nieuws Actueel

Stemming op Europese beurzen blijft positief

Van onze redactie 20 januari 2015

De AEX-index in Amsterdam stond kort na de licht positieve opening op Wall Street 0,6 procent hoger op 438,03 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 654,92 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen 0,7 en 1,2 procent vooruit. In Frankfurt bleef de winst beperkt tot een plusje van 0,1 procent.

Philips behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een koerswinst van 3 procent. Volgens Het Financieele Dagblad willen de private investeerders KKR en CVC de lichtdivisie van het elektronicaconcern overnemen. Philips zette dat onderdeel in september in de etalage.

Randstad Ook uitzender Randstad deed goede zaken en dikte 1,4 procent aan. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten ook in de laatste weken van vorig jaar sterk is gegroeid.

Unilever bleef achter bij de AEX met een koerswinst van 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern kampt nog altijd met een zwakke vraag in opkomende markten en voorziet daarin dit jaar weinig verbetering.

Wolter Kluwers Informatieleverancier Wolters Kluwer was de sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het aandeel verloor 1,6 procent na een adviesverlaging door Barclays. Chipmachinemaker ASML, die woensdag met cijfers komt, daalde 0,6 procent.

SAP leverde in Frankfurt 4,7 procent in. 's Werelds grootste producent van bedrijfssoftware stelde zijn winstdoelstelling voor 2017 naar beneden bij. Volgens SAP laten inkomsten uit clouddiensten langer op zich wachten.

De euro was 1,1585 dollar waard, tegen 1,1631 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,4 procent tot 46,56 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper en kostte 48,14 dollar per vat.