Nieuws Actueel

'Sterfdatum Anne Frank eerder dan gedacht'

Van onze redactie 31 maart 2015

Image 4833825

De exacte datum waarop de Joodse meisjes tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen, is niet bekend. De Anne Frank Stichting komt in een nieuwe zoektocht naar de laatste maanden van Anne en Margot tot een andere overlijdensdatum, omdat ze de kans dat zij in maart nog leefden niet aannemelijk acht. Hiervoor zijn onder meer archieven bestudeerd van het Rode Kruis, Bad Arolsen, de Gedenkstätte Bergen-Belsen en getuigenissen van overlevenden.

Ziek Anne en Margot stierven in het kamp aan de gevolgen van vlektyfus. Het lijkt erop dat de meisjes al voor begin februari symptomen van de ziekte hadden, zo tonen verklaringen van medegevangenen aan. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu overleden de meesten ongeveer 12 dagen na de eerste verschijnselen. Wanneer in februari ze omkwamen, blijft een raadsel. Zoals een van de kampgenoten zei: ,,Op een dag waren ze er gewoon niet meer''.

De Anne Frank Stichting wilde met het onderzoek meer te weten komen over het verblijf van de Joodse meisjes, die eerder zaten ondergedoken in het Achterhuis in Amsterdam, en hun overlijden in Bergen-Belsen. De zusjes hadden eigenlijk als dwangarbeidsters moeten werken in de Duitse oorlogsindustrie. Hun moeder Edith bleef achter in Auschwitz-Birkenau.

Tenten Anne en Margot arriveerden na een zware reis van 2 dagen in november 1944 op hun laatste bestemming. Hier stond een tentenkamp dat diende als verblijfplaats voor grote transporten van dwangarbeidsters. Verlichting ontbrak en de watervoorziening was primitief. De tenten lekten en waren overvol en het stro om op te slapen zat vol luis. Na een hevige storm die de tenten vernielde, verbleven de vrouwen in barakken. De zussen waren volgens een barakgenote al te zwak om te werken.