Nieuws Actueel

Sterfhuis als verdienmodel bij Polare

Bram de Vrind 10 februari 2014

Alles wijst erop dat Procures de boekenketen Polare als een citroen heeft willen uitknijpen. Door middel van asset-stripping heeft Procures een sterfhuisconstructie als verdienmodel gehad met de noodlijdende boekhandel. Dat schrijft de Dagelijkse Standaard (DS) maandag.

'Ik voel me hier heel misselijk bij'Polare: Alles komt goed met PolareWaanders bekijkt overname PolareDiarree aan slechte publiciteitPolare sluit winkels

Procures is na de vorming van Polare het vastgoed van Selexys en De Slegte gaan verkopen. Ook heeft het financiering van derden aangetrokken en zo Polare met schulden overladen en zichzelf onschendbaar gemaakt voor een faillissement van die fusie en zichzelf die eigendommen toegeëigend, schrijft DS.

BonussenBij Polare-filiaalhouders die de boeken hebben ingezien gaat het hardnekkige gerucht dat Procures en de Polare-directie zichzelf in december 2013 voor een half miljoen euro aan bonussen heeft uitgekeerd. Dat was dus vlak voor het nakende faillissement.

Bovendien gaat bij het Centraal Boekhuis intern het hardnekkige gerucht dat een groot deel van de kerstomzet mist in de opgegeven cijfers van Polare. DS suggereert dat er dus sprake kan zijn van een Paulianeus handelen bij Procures en/of Polare.

Voor het Centraal Boekhuis (CB) was het financiële risico om mee te werken aan het reddingsplan van boekwinkelketen Polare te groot. Dat liet de boekenleverancier maandag weten.

"Polare heeft ons gevraagd een miljoenenschuld af te schrijven. Bovendien bleek uit een financiële analyse van het plan dat wij geen vertrouwen konden hebben in de toekomstige betalingen en aflossingen door Polare", stelt het CB in een verklaring. Ook hebben verschillende uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten. Lees verder...