Nieuws Actueel

Sterk ASML stuwt AEX

Van onze redactie 21 januari 2015

,,Het is redelijk rustig op de beurzen. Iedereen wacht op de belangrijke dag van morgen. Dan wordt duidelijk wat de ECB precies gaat doen en wat de omvang van het steunpakket zal zijn. De markt is echter al op de muziek vooruitgelopen en de kans op een teleurstelling is daardoor groot", aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 439,12 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 651,92 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,7 procent won.

ASML

ASML ging aan kop in de AEX met een plus van 3,8 procent. De chipmachinefabrikant boekte vorig jaar een recordomzet en zag de nettowinst met bijna 18 procent toenemen. ASML liet tevens weten voor 1 miljard euro aan eigen aandelen terug te kopen.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco sloot de rij in de AEX met een min van 1,6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. In de MidKap stond technisch dienstverlener Imtech bovenaan met een winst van 2,6 procent. Hekkensluiter was tankopslagbedrijf Vopak met een verlies van 1,5 procent.

Alstom

In Parijs won Alstom 3,5 procent. Beleggers waren tevreden over de omzetgroei die het Franse industrieconcern in het afgelopen kwartaal liet zien. De Franse hotelgroep Accor klom 0,8 procent nadat het bedrijf voorspelde dat de winst in het afgelopen jaar hoger zal uitvallen dan voorzien.

SABMiller won 2 procent in Londen, hoewel de Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer in het afgelopen kwartaal minder bier verkocht dan een jaar eerder. De daling is volgens het moederbedrijf van Grolsch vooral te wijten aan een lagere vraag naar bier in China.

De euro was 1,1582 dollar waard, tegen 1,1562 dollar op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent meer op 46,94 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent in prijs tot 48,77 dollar per vat.

ASML. ANP