Nieuws Actueel

Sterke herstelrally op Europese beurzen

Van onze redactie 25 september 2015

Image 5276240

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het slot van de handel 3,2 procent hoger op 422,80 punten en maakte het verlies van een dag eerder ruimschoots goed. De MidKap klom 0,9 procent tot 621,97 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 3,1 procent.

AND International Publishers maakte een koerssprong van bijna 21 procent. De maker van digitale kaarten sloot een licentie-overeenkomst met een Amerikaanse partij en verwacht dat de omzet dit jaar een sterke groei zal laten zien. BE Semiconductor Industries (Besi) ging aan kop in de MidKap met een plus van 15,2 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie gaat tot 1 miljoen eigen aandelen inkopen.

Galapagos

Het Belgische biotechnologiebedrijf Galapagos kelderde echter bijna 19 procent in de MidKap. De Amerikaanse farmaceut AbbVie liet weten geen licentie te nemen op het reumamiddel filgotinib van Galapagos. Daardoor loopt Galapagos 200 miljoen dollar mis.

In de AEX was de verzekeraar Aegon de grote winnaar met een plus van bijna 6 procent. Aegon kreeg een positief advies van zakenbank Morgan Stanley. Pakketbezorger TNT, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, was vrijwel de enige daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 4 procent.

Volkswagen

Volkswagen verloor 4,3 procent in Frankfurt. De commissarissen van de Duitse autobouwer zullen vrijdag de verantwoordelijken voor het dieselschandaal terechtwijzen en de opvolger van de opgestapte topman Martin Winterkorn bekendmaken. Matthias Müller, de huidige baas van sportwagenfabrikant Porsche, lijkt de belangrijkste kanshebber. BMW steeg juist 4,2 procent en Daimler ging 3,5 procent vooruit.

De euro was 1,1199 dollar waard, tegen 1,1260 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 45,60 dollar. Een vat Brentolie werd 0,2 procent duurder en kostte 48,25 dollar.