Nieuws Actueel

Sterke industriecijfers stuwen beurzen

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4835757

,,Gezien de negatieve start van de handel valt het dik mee op de beurzen. De positieve industriecijfers uit Europa tonen aan dat het economisch steeds beter gaat. Op aandelenniveau doen vooral de wat kleinere bedrijven het goed. Minder animo is er voor de grotere ondernemeningen, waarvan men eerst de kwartaalcijfers wil zien", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 493,86 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 752,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.

KPN

Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in maart sterker is toegenomen dan in februari. Met name in Duitsland en Italië was de industriële groei sterker dan verwacht. In Frankrijk bleef sprake van krimp.

Telecomconcern KPN, dat van toezichthouder ACM meer vrijheid krijgt om te onderhandelen met concurrenten over toegang tot zijn netwerken, was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. Chipmachinemaker ASML was de enige verliezer in de AEX met een min van 0,2 procent.

PostNL

In de MidKap voerde postbedrijf PostNL de stijgers aan met een plus van 2,5 procent. Detacheerder Brunel volgde met een winst van 2,3 procent. Technisch dienstverlener Imtech sloot de rij met een min van 1 procent.

In Frankfurt daalde Daimler 0,4 procent. Het Duitse autoconcern voorziet dit jaar een bedrijfsresultaat dat minstens 10 procent hoger zal liggen dan in het recordjaar 2014. Daimler voelt zich in zijn verwachtingen gesterkt door een sterke start van het jaar.

De euro was 1,0732 dollar waard, tegen 1,0745 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 47,18 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 54,87 dollar per vat.