Nieuws Actueel

Steun reclametaks ontbreekt

Bij een draagvlakmeting in juli hebben 55 ondernemers van de bedrijventerreinen Majoppeveld en Borchwerf 1 vóór het fonds gestemd.

Frank Timmers 18 november 2015

Reclametaksondernemersgeld1065435

Voor de invoering van reclamebelasting en een ondernemersfonds is op het Roosendaalse bedrijventerreinen Majoppeveld weinig steun. Dat zeggen de vijf leden van Werkgroep De Meeten. Dat meldt BN/De Stem woensdag.

Zij worden in hun mening ondersteund door een zelf gehouden enquête die door 52 van de 56 ondernemers in het gebied op en rondom de straat De Meeten is ingeleverd. Van hen is slechts de helft op de hoogte van het ondernemersfonds. 82 procent van de ondervraagden is tegen het fonds en 98 procent is negatief over de hoogte van de reclamebelasting.

De Roosendaalse gemeenteraad vergadert komende weken over de invoering, burgemeester en wethouders hebben daar al mee ingestemd. Bij een draagvlakmeting in juli hebben 55 ondernemers van de bedrijventerreinen Majoppeveld en Borchwerf 1 vóór het fonds gestemd. Wethouder Hans Verbraak vindt dat daarmee voldoende draagvlak is aangetoond voor de invoering per 1 januari.

OnverteerbaarOp beide bedrijventerreinen zitten 525 ondernemingen. Verbraak zei vorige week nog dat de steun van 10 procent voor hem voldoende is. Voor de ondernemers op De Meeten is dat onverteerbaar. "Hier zitten vooral kleine bedrijven, vaak met een woning bij de zaak. Voor ons hoeft die collectieve beveiliging niet, net zo min als het parkmanagement dat voor 130.800 euro op de begroting van het ondernemersfonds staat", zegt woordvoerder Henk van Wageningen. Hij staat niet alleen in zijn mening.

"De Meeten is in 1974 aangelegd en daarna niet onderhouden. Nu staat hij bij de gemeente op de nominatie voor revisie in 2021. Dat vinden we inderdaad belangrijk, maar hier is het ondernemersfonds niet voor. De aanpak van deze weg staat gewoon in de planning van de gemeente", zegt Han Giesberts.

Hij heeft net als veertig andere ondervraagden geen uitnodiging ontvangen voor de draagvlakmeting in juli. Voorzitter Leon Suijkerbuijk van de Ondernemers Vereniging Majoppeveld (OVM) zei vorige week dat er veel werk is gemaakt van het benaderen van álle bedrijven op Majoppeveld en Borchwerf 1. Giesberts sluit niet uit dat de uitnodiging bij de reclamefolders is weggegooid. "De OVM heeft ons blijkbaar uitgenodigd voor de bijeenkomst, niet de gemeente. Er zijn er die de post van OVM zo weggooien."

DoordrukkenOndernemer Marc van Gastel van Werkgroep De Meeten is ook tegenstander. "Vanwege de wijze waarop dit fonds erdoorheen wordt gedrukt door de twee ondernemersverenigingen. Een kleine groep grotere ondernemers beslist over een grotere groep kleinere ondernemers."

Voorzitter Leon Suijkerbuijk was gisteren niet in de gelegenheid om commentaar te geven op de kritiek van Werkgroep De Meeten.