Nieuws Actueel

Steunpunt: tienduizenden illegalen in Nederland

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4858949

De tienduizenden illegalen die ons land vermoedelijk telt, leven nu veelal bij landgenoten, partners of kennissen. Ook zijn er 30 tot 50 stichtingen en andere hulporganisaties die noodopvang voor illegale buitenlanders bieden. Die kunnen ook wel eens bemiddelen bij het vinden van een slaapplek bij particulieren. ,,Daarnaast zijn er natuurlijk ook Vluchtgarage-achtige situaties'', aldus een woordvoerster van LOS.

Naar schatting 40% van de illegalen heeft geen asielverleden. Die zouden waarschijnlijk snel het land worden uitgezet als zij bij de overheid aankloppen voor een bed-, bad- en broodregeling. Ambassades werken in die gevallen meestal mee bij het verkrijgen van een paspoort.

Dit ligt anders bij de ongeveer 60% van de illegalen die vergeefs hebben geprobeerd politiek asiel te krijgen in Nederland. Die mensen krijgen vaak geen papieren van de ambassade en zijn dus niet uitzetbaar. Die illegalen kunnen soms jarenlang in nood verkeren voordat zij alsnog asiel krijgen of alsnog zonder papieren het land verlaten. ,,Sommige vinden gewoon een baantje en huren dan een kamertje'', aldus de zegsvrouw van LOS.