Nieuws Actueel

Steven Voshart uit Groenlo blaast vergulden nieuw leven in met bedrijf Reinaert Vergulders

Van onze redactie 9 juni 2015

Fontein binnenhof

Grotendeels door zelfstudie en met wat cursussen in het buitenland maakte de geboren en getogen Lochemer zich het vak eigen. Nu is hij bijna de enige in het land die zich fulltimevergulder mag noemen, naast een enkele lijstenmaker. Het eenmansbedrijf, dat af en toe wat extra handjes inhuurt, floreert: binnenkort hoopt Voshart zijn werkplaats achter zijn woning in Groenlo te verruilen voor een deel van een fabriekshal, waar hij wat beter uit de voeten kan. „Nu moet ik grotere objecten eerst buitenshuis zandstralen, dat hoeft dan niet meer. Ook krijg ik een grote spuitcabine en een ruimte waarin ik betere foto’s van de objecten kan maken.”

Oude ambachtDat het oude ambacht onder druk is komen te staan, is niet zo vreemd: wekelijks sluiten kerken, en dus hoeven die haan en de wijzers van het uurwerk ook niet meer van bladgoud voorzien te worden. Maar goud blijft zijn aantrekkingskracht houden. Zo zijn er mensen die een jacht willen met veel blinkend goud, maar ook is er behoefte aan vergulde cadeaus. Daarom begint de Groenloër binnenkort een webshop, waarop van alles (van gouden hamers tot vergulde golfballen) is te bestellen.

FonteinZijn bekendste werk is de fontein op het Haagse Binnenhof, waar hij in 2007 drie maanden werk aan had. Het leukst blijven opdrachten van particulieren. Zo is hij nu bezig met een zonnewijzer. „Daar zitten zes verflagen op, voordat straks een deel verguld gaat worden. Soms zie je wel eens dat een vergulde torenhaan binnen een half jaar al zwart is. Dan is het bladgoud direct op het koper aangebracht, dat werkt niet.”

WereldwijdSinds twee jaar is Voshart dealer van Les Ateliers d’Art Francais, dat ornamenten, pinakels, bollen, kerkhanen en windvanen van koper en zink maakt. „Die worden nu ook in een vergulde uitvoering geleverd. Daar ben ik zes jaar mee bezig geweest, met als resultaat dat straks vergulde producten uit Groenlo wereldwijd verspreid kunnen worden.”

Bang dat het vak verdwijnt, is hij niet meer: „Vergulden wordt tegenwoordig als onderdeel van het schildersvak gezien. Er wordt echter bijna geen les in gegeven, omdat de ambachtelijk kennis ontbreekt. Vandaar dat wij met een vijftal mensen hebben besloten het gilde nieuw leven in te blazen en onze kennis te bundelen, zodat deze niet verder verloren gaat.”

Foto: ANP