Nieuws Actueel

Stevig herstel op Europese beurzen

Van onze redactie 30 maart 2015

Image 4832210

,,Het ziet er mooi groen uit op de Europese beurzen na de flinke koersdalingen van vorige week. Er is relatief weinig bedrijvennieuws en het is wachten op de eerstekwartaalcijfers. De resultaten van de Amerikaanse bedrijven zullen waarschijnlijk gedrukt worden door de duurdere dollar, terwijl de Europese multinationals juist profiteren van de goedkopere euro", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

IndexDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent hoger op 493,01 punten. De MidKap steeg ook 1,5 procent, tot 750,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,4 procent bij. In Londen stond de FTSE-index 0,6 procent in de plus.

ASMLIn Frankfurt steeg de Duitse chipmaker Infineon 2,7 procent en in Parijs klom concurrent STMicroelectronics 2,6 procent. Volgens bronnen wil Intel, 's werelds grootste halfgeleiderbedrijf, zijn branchegenoot Altera overnemen. Altera heeft een marktwaarde van omgerekend ruim 12 miljard euro. Het zou de grootste overname zijn voor Intel ooit.

Chipmachinemaker ASML, waarvan Intel een belangrijke klant en aandeelhouder is, stond in de bovenste regionen van de AEX met een winst van meer dan 2 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige daler met een verlies van 0,2 procent.

ImtechImtech ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 8 procent. De technisch dienstverlener is dicht bij een miljoenencontract met Alliander voor de installatie van slimme elektriciteits- en gasmeters.

In Parijs zakte Lafarge meer dan 1 procent. Twee belangrijke aandeelhouders van het Zwitserse cementbedrijf Holcim (plus 0,1 procent) zijn niet tevreden met de verbeterde voorwaarden van de fusie met de Franse branchegenoot Lafarge.

Per vatDe euro was maandagmiddag 1,0854 dollar waard, tegen 1,0908 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 47,73 dollar. Brentolie werd 1,8 procent goedkoper en kostte 55,38 dollar per vat.