Nieuws Actueel

Stevig herstel op Wall Street

Van onze redactie 10 augustus 2015

Image 5145784

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 1,3 procent in de plus op 17.602 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent naar 2103 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging ook 1,2 procent vooruit, naar 5102 punten.

Precision Castparts was een van de grootste winnaars van de dag, met een plus van 19 procent. De producent van onder meer vliegtuigonderdelen maakte bekend dat het voor 37 miljard dollar wordt overgenomen door Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van superbelegger en multimiljardair Warren Buffett.

Apple

Bijna alle dertig fondsen in de Dow Jones stonden op winst. De lijst werd aangevoerd door machinebouwer Caterpillar en technologiebedrijf Apple, die beide circa 3,5 procent meer waard werden. Apple herstelde daarmee enigszins van de flinke verliezen van vorige week.

Oliebedrijven Chevron en ExxonMobil hoorde ook bij de grotere winnaars in de hoofdindex, met winsten van zo'n 2 procent. De olieprijs zat maandag ook in de lift en steeg met 2 procent naar 44,72 dollar per vat Amerikaanse olie.

China

De rally op Wall Street werd door handelaren mede toegeschreven aan opluchting over het herstel op de Chinese beurzen. Daar werden maandag de sterkste winsten in tijden geboekt, mede door de hoop op extra stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie.

Verder viel uit woorden van de vicevoorzitter van de Federal Reserve, Stanley Fischer, op te maken dat de rente in de VS mogelijk niet al in september wordt verhoogd, zoals veel marktvorsers voorspellen. Volgens hem is het belangrijk om de rente niet te verhogen voordat de inflatie weer dichter bij het beoogde peil van circa 2 procent ligt. De verwachting van een spoedige renteverhoging zette afgelopen week druk op de aandelenkoersen in New York.

De euro was maandag aan het begin van de avond 1,1035 dollar waard, tegen 1,0990 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

EPA