Nieuws Actueel

Stevige groei luchtvrachtvervoer

Rik Nizet 1 april 2015

Vrachtvervoer luchtvaart groot

Het wereldwijde vrachtvervoer door de lucht zat in februari stevig in de lift. De vraag lag 11,7 procent hoger dan een jaar eerder, de capaciteit steeg met 7,4 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie IATA.

De groei is stukken sterker dan gemiddeld de afgelopen maanden. Dat komt volgens IATA vooral door eenmalige of tijdelijke effecten. Zo viel Chinees Nieuwjaar dit jaar in februari en vorig jaar al in januari. In de weken voorafgaand aan dat feest wordt altijd veel extra vracht vervoerd.

Ook grote terugroepacties van Japanse autofabrikanten speelden een rol. Daardoor moest een grote hoeveelheid onderdelen worden vervoerd naar met name de Verenigde Staten. Fabrikanten maakten veel gebruik van luchtvervoer in verband met drukte die momenteel in Amerikaanse havens voor vertragingen zorgt.

Vooral Aziatische luchtvaartmaatschappijen deden dan ook goede zaken. Zijn vervoerden 20,8 procent meer vracht dan een jaar eerder. Ook Noord-Amerikaanse vervoerder pikten een graantje mee. Zij konden profiteren van een 8,7 procent hogere vraag. In Europa was de groei met 1,1 procent veel minder sterk, terwijl de markt in Latijns-Amerika bijna 10 procent kromp.