Nieuws Actueel

Stichting annuleert lezingen omstreden Saudische sjeik in Eindhoven

Van onze redactie 29 april 2015

Image 4886770

Zowel lokaal als landelijk zagen politici van diverse partijen het niet zitten dat Al-Qarni naar Eindhoven zou komen. In de Verenigde Staten en Frankrijk werd hij eerder geweerd, omdat hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld.

'Goodwill richting samenleving'

Volgens Waqf komt de ophef voort uit „enkele uitspraken uit het verre verleden, die mogelijk uit hun verband zijn gehaald”. Toch heeft de stichting besloten de lezingen die de sjeik in de Marokkaanse al-Fourqaan-moskee zou geven toch maar te schrappen. Dat noemt stichting Waqf „een bewijs van goodwill richting de samenleving en de overheden.”

De orthodoxe Al-Qarni is populair in de islamitische gemeenschap. Van zijn boek Wees niet bedroefd zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hij pleit daarin tegen wanhoop en voor een „bevredigende levensvisie”.

Strijd tegen Amerikanen in Irak

Zo’n positieve toon gebruikt hij echter niet altijd: op internet zijn video’s te vinden waarin de geestelijke volgens de Engelse vertaling de jihad (heilige strijd) tegen de Amerikanen in Irak prijst. Die opnamen dateren van 2004, een jaar na de invasie.

In dat licht had hij het over „huizen en mannen die moeten worden opgeofferd, kelen die doorgesneden moeten worden en schedels die moeten worden verbrijzeld”. De Amerikanen hebben hem vanwege dat soort uitspraken op hun ’no fly list’ gezet, waardoor hij de VS niet in mag. Ook de ’Joden’ moeten het in de video ontgelden, omdat Israël eerder dat jaar Hamas-leider sjeik Ahmad Yassin had geliquideerd.