Nieuws Actueel

Stichting begint rechtszaak tegen ABN

Caroline Spilt 26 juni 2015

Abn amro kantoor vlag middelgroot

Na Rabobank is de Stichting Renteswapschadeclaim van plan ook een rechtszaak te beginnen tegen ABN AMRO wegens vermeende wanpraktijken bij de verkoop van zogenoemde renteswaps aan kleine en middelgrote ondernemers.

De stichting kondigde vrijdag aan een collectieve procedure te starten tegen de bank, een formele stap die volgens voorzitter Pieter Lijesen de opmaat is naar een officiële dagvaarding. Die gaat na 24 juli de deur uit, tenzij ABN AMRO voor die tijd de gewraakte contracten ontbindt en de klanten compenseert voor de miljardenschade die zij zouden hebben geleden. Eenzelfde procedure ging vooraf aan het dagvaarden van Rabobank vorige maand.

MaandlastenRenteswaps zijn complexe financiële producten waarmee de variabele rente op leningen kan worden vastgezet. Maar volgens Renteswapschadeclaim bleek die rente echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen, waardoor zij werden geconfronteerd met veel hogere maandlasten. Als ze dat hadden geweten, hadden ze de renteswaps nooit gekocht.

9 miljardVolgens de stichting verkocht ABN AMRO in de periode 2005-2011 voor in totaal 9 miljard euro aan renteswaps, niet alleen aan mkb-ondernemers namens wie de stichting optreedt, maar ook aan particulieren. Daarnaast verkocht de bank voor nog eens zo'n 9 miljard euro renteswaps aan grote ondernemingen. De stichting heeft becijferd dat ABN AMRO alle betrokkenen in totaal 4 miljard euro moet terugbetalen als de contracten nu zouden worden ontbonden.

Mkb-ondernemersRenteswapschadeclaim zegt inmiddels door zo'n 200 mkb-ondernemers te zijn gemachtigd om namens hen op te treden in deze zaak. Lijesen zei te verwachten dat dit aantal nog zal toenemen.