Nieuws Actueel

Stichting voor onderzoek naar verdachte sterfgevallen

Van onze redactie 12 februari 2015

„Nu is het voor nabestaanden nog heel lastig om aan te tonen dat een zelfmoord misschien toch moord is”, zegt Jet Melters, moeder van de in 2009 omgekomen Eline (23). „Wij hebben tienduizenden euro’s moeten betalen om op eigen houtje de dood van onze dochter te laten onderzoeken.”

Financieel ondersteunen De ouders van Eline willen lotgenoten praktische tips geven en hen via de stichting financieel ondersteunen. Ook de moeder van de in 2013 overleden Talitha (25) uit Amsterdam is betrokken bij de oprichting van de stichting.

Geen sectie„Eerst willen we in kaart brengen van hoeveel Nederlanders ten onrechte is vastgesteld dat ze zelfmoord hebben gepleegd”, zegt Melters. Bij een veronderstelde zelfdoding of een ongeval besluit het Openbaar Ministerie niet altijd om sectie uit te voeren, waardoor het lastig is om later te achterhalen hoe iemand precies om het leven is gekomen.

„Als de politie besluit dat het zelfmoord is, gaat het boek dicht”, zegt Melters. „Wij strijden al 5 jaar om de ware toedracht van de dood van Eline boven tafel te krijgen. Zo’n strijd gun je niemand.”