Nieuws Actueel

Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren opent meldkamer paardenmishandelingen

Van onze redactie 2 december 2014

De politie kan er volgens de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren uit Enschede te weinig aan doen en is bij onraad zeker te laat ter plaatse.

Meldkamer​Daarom wordt donderdag een landelijke meldkamer geopend waar meldingen kunnen worden gedaan door mensen die een verdachte situatie in de buurt van een paard zien. Daarna worden personen die in het bestand van de meldkamer staan gebeld om zo snel mogelijk ter plaatse te gaan en poolshoogte te nemen.

Kosten ,,We delen die mensen in op postcode waardoor ze binnen een minuut ter plaatse kunnen zijn als er in hun postcodegebied iets speelt. We vragen wel een bijdrage van 20 euro per jaar aan deze personen, want het op poten zetten, het in stand houden van de meldkamer en het aanstellen van professionele krachten die de meldingen behandelen, kost veel geld,’’ legt initiatiefnemer Henk ten Napel van de stichting uit.

Machteloos Een melding doen kost niets. Ten Napel hoopt dat veel mensen –het liefst alle zestien miljoen Nederlanders- zich zullen melden als oren en ogen van dierenleed. ,,Nederland wordt geteisterd door paardenmishandelingen. De afgelopen week was het raak in Bavel, Hierden en Groesbeek. Inmiddels zijn er alleen dit jaar al meer dan 80 zware mishandelingen bekend. Omdat de incidenten zich verspreid over het land voordoen, staat de politie machteloos.’’

Niet voor eigen rechter spelen Het is bij het constateren van een verdachte situatie niet de bedoeling om eigen rechter te spelen. ,,Dat maken we de mensen ook duidelijk. Maar mensen die in de buurt wonen kunnen er veel sneller bij zijn dan de politie. Zeker als iets zich in een weekend afspeelt. De dierenpolitie moet dan ook andere taken doen.’’ Bij acute dreiging is het volgens Ten Napel zinvol om 112 te bellen. ,,Stel dat je ziet dat iemand een paard steekt of op andere wijze mishandelt. Daar moet de politie zo snel mogelijk worden bij geroepen.’’