Nieuws Actueel

Stijgende beurzen: het na-ijleffect van Oekraïne

Bram de Vrind 13 februari 2015

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagochtend verder omhoog. Sterke groeicijfers uit Duitsland en een na-ijleffect van het staakt-het-vuren in Oekraïne ondersteunden het beurssentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 464,13 punten. De MidKap steeg 1,2 procent tot 692,34 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,6 procent en noteerde kortstondig voor het eerst boven de 11.000 punten.

Niet onaardig"Op dit moment lijkt alles goed te vallen op de beurzen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments. Hij wees daarbij ook op 'niet onaardige' bedrijfsresultaten. "Daarbij legt het opkoopprogramma van de ECB een bodem onder de markt", voegde Blok toe.

EurolandenDe economische groei in de eurolanden is vorig kwartaal gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent. Economen rekenden op een vooruitgang met 0,2 procent. De Duitse economie groeide in het laatste kwartaal van vorig jaar met een sterker dan voorziene 0,7 procent. De groei van de Nederlandse economie kwam uit op 0,5 procent.

RoestvrijstaalproducentStaalconcern ArcelorMittal stond bovenaan de AEX met een winst van 2,9 procent na beter dan verwachte jaarcijfers. In de MidKap werden de resultaten van roestvrijstaalproducent Aperam (plus 9,3 procent) goed ontvangen. BAM steeg 10 procent na een adviesverhoging door Kepler Cheuvreux. Ook steekt pensioenbelegger PGGM meer geld in de samenwerking met het bouwbedrijf.

L'OréalIn Parijs won L'Oréal 0,9 procent. De Franse maker van verzorgingsproducten realiseerde in het vierde kwartaal een sterker dan verwachte omzetgroei. ThyssenKrupp zakte 4 procent in Frankfurt, na tegenvallende resultaten van het Duitse staal- en industrieconcern.

EuroDe euro was 1,1425 dollar waard, tegen 1,1403 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent tot 51,93 dollar. Brent werd ook ruim 1 procent duurder, op 59,98 dollar.