Nieuws Actueel

Stimulering startups op koers

Rik Nizet 9 maart 2015

Brainstorm bord man 425

De maatregelen die de overheid heeft ingesteld om het opzetten van kennisbedrijfjes te bevorderen, werpen hun vruchten af. Vanaf 2010 zijn er meer dan 650 extra startups ontstaan vanuit universiteiten, meldde het ministerie van Economische Zaken.

Daarnaast verstrekte de overheid ruim honderd leningen van gemiddeld 35.000 euro aan kansrijke startende bedrijven vanuit de wetenschap.

Op koersMinister Henk Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) stellen dat het stimuleringsprogramma dat vijf jaar terug is gestart, op koers ligt. Tot 2018 zetten overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen in totaal 132,4 miljoen euro in om publiek gefinancierde kennis beter te benutten.

Wetenschappelijke kennis"Wanneer innovatieve, wetenschappelijke kennis omgezet wordt in praktische toepassingen, profiteren we hier met z’n allen van. Zo kan wetenschap voor meer welvaart, meer groei en meer banen zorgen'', aldus Dekker.

Studenten worden door een set aan maatregelen gestimuleerd om startups te beginnen. Een voorbeeld hiervan is B-Mex, een jonge bedrijfje dat tuinders op basis van computermodellen uitlegt hoe zij efficiënt groenten en snijbloemen kunnen telen. Een ander voorbeeld is Nuvoton. Die onderneming kreeg een lening, waardoor de ondernemers een model konden ontwikkelen om basisscholen te voorzien van zonnepanelen en LED-verlichting.