Nieuws Actueel

Stof van chemiebedrijf uit Almelo in Duitse auto's

Michiel Zweers (links) en Jurgen Bolscher breiden hun Almelose bedrijf Schmits Chemical Solutions uit. Vorig jaar overleed hun compagnon en vriend Frank Wienk. Zijn plan wordt uitgevoerd, schrijft Tubantia.

Ferry de Goeijen | Foto: Emiel Muijderman 29 december 2016

Schmits Chemical Emiel Muijderman

Vaak weten ze zelf niet eens exact voor welke producten hun fabricaten worden gebruikt, maar de kans dat in de meeste Duitse en Franse auto's brandwerende stoffen uit Almelo zitten is groot.

Op namen willen Jurgen Bolscher en Michiel Zweers, beiden eigenaar van Schmits Chemical Solutions, niet ingaan. "Welke automerken dat zijn, kunnen we niet vertellen. Soms weten we het zelf niet eens, omdat er vaak een bedrijf tussen zit. Het zit zelfs in vliegtuigen", zegt Bolscher.

Succesvol

Onlangs grepen ze net naast de Energiek Almelo Award. Die werd gewonnen door Asito. Maar Bolscher en Zweers waren al trots op de nominatie. Met de oprechte bescheidenheid doet het duo zich wellicht wat tekort, want vanuit de locatie aan het Bedrijvenpark Twente wordt heel Europa bediend. Schmits is een grote speler op het gebied van chemische oplossingen. Het bedrijf produceert met 'Schmits Professional' schoonmaakmiddelen voor de professionele markt in Nederland en Duitsland. Maar met name op het gebied van oplossingen voor technisch textiel is het bedrijf tot ver in Europa succesvol.

Overname

In 2007 namen Jurgen Bolscher, Miechel Zweers en Frank Wienk Schmits Chemical Solutions over. Het bedrijf, in 1974 opgericht in Weerselo en van origine een toeleverancier voor de Twentse textielindustrie, timmerde daarna hard aan de weg. Maar een jaar geleden, op 27 december 2015, volgde een flinke klap.

Na een kort, maar hevig ziekbed overleed Wienk op 48-jarige leeftijd. Bolscher en Zweers, die niet alleen een compagnon, maar ook een vriend verloren, gingen met z'n tweeën door. Inmiddels wordt er volop gewerkt aan een grote uitbreiding van het fabriekspand. "Precies zoals het nu wordt, zo had Frank het bedacht. Mooi dat we dat nu kunnen waarmaken", zegt de 46-jarige Bolscher tijdens de rondleiding in de hallen, waar heftruckchauffeurs, tussen de enorme silo's, onophoudelijk claxonneren als waarschuwingssignaal.

Product

Wat er in de vaten zit? "Van verlijmingsproducten tot brandwerende stoffen als toepassing voor textiel. En dan moet je niet denken aan mode, maar aan technisch textiel, voor industriële toepassingen", zegt Bolscher.

"De brandvertragende middelen worden bijvoorbeeld in auto's gebruikt. Van de stof onder de motorkap tot aan het dashboard en de stoelen. Vroeger zag je nog weleens een auto volledig uitbranden. Tegenwoordig is dat een stuk minder, grotendeels door fabricaten zoals wij die maken."

Voorblijven

Door de klantgerichtheid groeide Schmits de afgelopen jaren naar een bedrijf met 37 werknemers. Een kwart van het personeel is werkzaam in het eigen laboratorium: een belangrijke tak van Schmits. "Daar ontwikkelen we onze producten", vertelt de 42-jarige Zweers, die al voor de overname jaren werkte bij het bedrijf en direct verantwoordelijk is voor de afdeling 'research en development'. "Dat doen we door middel van een strategische samenwerking met diverse kennispartners. Daarbij kun je denken aan de Universiteit Twente, maar ook aan samenwerking met leveranciers en klanten."

Dat is een vereiste om 'stay ahead' te blijven, zegt Zweers. "Wij zijn ons ervan bewust dat we dat niet alleen kunnen, dat we zelf niet kunnen concurreren met grote spelers. Maar door onze aanpak kunnen we producten alsnog beter maken en innoveren. Want als onze klanten voorblijven op de concurrentie, blijven wij ook voor op de concurrentie."