Nieuws Actueel

'Stop leegzuigen ondernemingen'

Rik Nizet 26 januari 2015

Regeringspartij PvdA bindt de strijd aan met hedgefondsen die belangrijke bedrijven als HEMA opkopen en volhangen met schulden. De regelgeving moet naar Duits voorbeeld flink worden aanscherpt, stelt Kamerlid Henk Nijboer in het AD.

Aanleiding voor de nieuwe wetgeving vormt het echec rond Estro, de grootste kinderopvangaanbieder in ons land. Het bedrijf ging vorig jaar met een schuld van 100 miljoen euro failliet onder bewind van durfinvesteerders Bayside en KKR. "Het kan niet zo zijn dat bedrijven die een essentieel onderdeel van de economie vormen, zoals kinderopvang, worden kaalgeplukt," zegt Nijboer, financieel-woordvoerder van de PvdA. "Ik wil een einde aan dit sprinkhanengedrag. Het was de eigenaren niet om kwalitatief goede kinderopvang te doen, maar om de panden, het vastgoed van Estro."

SuperdividendNijboer wijst verder op de financiële problemen bij warenhuis HEMA, de al jaren verliesgevende afvalverwerker Van Gansewinkel en dagblad NRC Handelsblad. "Eigenaren Egeria en Derk Sauer keerden zich zomaar een 'superdividend' van 12,5 miljoen euro uit. Dat gaat ten koste van de kwaliteitsjournalistiek in Nederland."