Nieuws Actueel

'Stop verplichte contributies bedrijfsleven'

Rik Nizet 4 september 2014

D66 roept minister Kamp (EZ) op ondernemers zekerheid te geven dat zij per 1 januari 2015 definitief verlost zijn van de verplichte contributie aan Product- en Bedrijfschappen. De heffingen kostten ondernemers volgens D66-kamerlid Kees Verhoeven jaarlijks €220 miljoen. "Waarom houdt een VVD-minister vast aan onnodige belastingen voor ondernemers? Dat kost groei, dat kost koopkracht, dat kost banen."

De Bedrijfs- en Productschappen hebben het geld in het verleden onder meer gebruikt voor een goedbetaalde banencaroussel voor bestuurders, dure promotiecampagnes en onderzoek. Concurrentiepositie onderuitProductschappen gebruikten het geld van heffingplichtige ondernemers bijvoorbeeld om onderzoeken te financieren. De uitkomsten van deze onderzoeken waren vervolgens ook beschikbaar voor ondernemers in het buitenland. Hiermee werd de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers onderuitgehaald, beweert Verhoeven. Of het geld werd gebruikt voor activiteiten die al werden georganiseerd door marktpartijen of andere verenigingen waar men lid van kon worden.

LastenverlichtingD66 pleit voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Ondernemers hebben herhaaldelijk aangegeven last te hebben van de verplichte contributies, zoals van de Kamer van Koophandel en de Product- en Bedrijfschappen. Als ondernemers zelf de meerwaarde zien van een dergelijke organisatie, dan worden ze vrijwillig lid. Verplichting ongewenstVerplichting is ongewenst en overbodig, vindt Verhoeven. D66 wil dat Minister Kamp haast maakt met het opheffen van deze overbodige organisaties en de deur naar nieuwe ondernemersheffingen definitief sluiten.