Nieuws Actueel

'Stoppen luchtalarmsirenes slecht voor 75-plussers'

Van onze redactie 24 maart 2015

Image 4822247

Binnenkort maken de veiligheidsregio’s bekend wanneer het alarm bij rampen kan worden vervangen door een alarmering via social media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.

,,75-plussers hebben vaak geen internet’’, waarschuwt een woordvoerster van het Nationaal Ouderenfonds. Het ouderenfonds vindt het ontoelaatbaar dat de gevolgen voor de kwetsbare ouderen niet worden meegenomen in zo’n beslissing. Daarom pleit het fonds voor het behoud van de sirene. ,,Die is voldoende hoorbaar voor mensen die niet stokdoof zijn’’, aldus de woordvoerster. Van de 75-plussers heeft volgens de woordvoerster 83% geen ervaring met internet. Van hen heeft zelfs 54% nog nooit een computer gebruikt.

Inhaalslag De ANBO benadrukt dat ouderen niet zielig zijn, maar dat er de laatste jaren onder hen een enorme inhaalslag is gemaakt in het gebruik van internet en de sociale media. Driekwart van de ouderen zit tegenwoordig op internet, meent hij. ,,Wij hebben het idee dat het verdwijnen van de sirenes niet echt een probleem gaat worden’’, aldus de woordvoerder van de ANBO.

Het besluit om te stoppen met de sirenes is eind vorig jaar al genomen door toenmalig minister Ivo Opstelten. Hij heeft het voorgelegd aan de voorzitters van de veiligheidsregio's, die nu bekijken hoe snel gestopt kan worden. Mogelijk is dat per eind 2017.

De huidige sirenegeluiden worden afgegeven door 4283 zogenoemde WAS-palen. Hoewel met de afschaffing geen bezuiniging is beoogd, kost dat jaarlijks 3,6 miljoen euro.