Nieuws Actueel

Stork trotseert daling olieprijzen

Caroline Spilt 24 maart 2015

Stork is afgelopen jaar redelijk bestand gebleken tegen de stevige daling van de olieprijzen. Ondanks de verslechterde marktomstandigheden wist de dienstverlener aan de olie-, gas-, chemie- en energiesector de omzet op te voeren en het nettoverlies flink terug te dringen.

Uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat Stork de opbrengsten vorig jaar met 6 procent zag aandikken tot 1,49 miljard euro. Het verlies onder de streep nam af van 57 miljoen naar 17 miljoen euro. Dat tekort is met name het gevolg van hoge financieringslasten. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen bedroeg 81 miljoen euro. Dat is bijna 18 procent meer dan in 2013.

Weinig lastDoor de sterke prijsdalingen in de tweede helft van 2014 hebben veel bedrijven in de olie- en gasindustrie hun investeringen verlaagd. Stork heeft daar echter naar eigen zeggen relatief weinig last van omdat het veel langdurige onderhoudscontracten heeft. Ook een sterke geografische spreiding beschermt het bedrijf tegen al te grote schommelingen.

Solide werkvoorraadHoewel de orderontvangst met 1,48 miljard euro zo'n 15 procent lager lag dan een jaar eerder, sprak de onderneming van een 'solide' werkvoorraad. Er lag eind vorig jaar voor 1,3 miljard euro aan opdrachten op de plank. Stork verwacht voor dit jaar een 'stabiele en duurzame ontwikkeling' van de omzet en resultaten, zonder concrete prognoses te geven.