Nieuws Actueel

Straatdokters: test IQ van daklozen

Van onze redactie 11 november 2014

Dit zijn zo'n 70 artsen en verpleegkundigen die in Nederland medische zorg verlenen aan daklozen.

Volgens de straatdokters neemt het aantal verstandelijk beperkten in de daklozenopvang toe, maar blijft een laag IQ bij de opvang en dienstverlening voor daklozen vaak onopgemerkt. Dit terwijl het grote consequenties kan hebben. "Deze groep daklozen beheerst dikwijls wel straattaal. Ze hebben een paar zinnen uit hun hoofd geleerd en dan lijkt het alsof ze zich verbaal wel redden."

Overvraagd In werkelijkheid zijn ze verstandelijk beperkt en worden overvraagd. Ze raken daardoor gefrustreerd, angstig en soms ook agressief. "Dit kan leiden tot schorsingen uit de opvang."

Snelle test In Rotterdam loopt nu bij nachtopvang Havenzicht een proef met een eenvoudige, snelle test om het verstandelijk vermogen vast te stellen. Volgens de Rotterdamse huisarts Marcel Slockers, die zich in de havenstad om daklozen bekommert, blijkt tot nu toe dat veertig procent van de daklozen die bij Havenzicht aanklopt een verstandelijke beperking heeft. Dit wil zeggen dat ze een IQ hebben tussen de 50 en 85 en het verstandelijk vermogen van zes tot elfjarige.