Nieuws Actueel

Straf voor corrupte oud-directeur corporatie

Martijn Vervest 14 oktober 2015

Woningbouwcorporaties fraudezaken groot

De vroegere directeur van de Rotterdamse woningcorporatie PWS is woensdag na een slepende zaak veroordeeld voor omkoping, belastingfraude en valsheid en geschrifte. De rechbank in Rotterdam legde Henk S. een gevangenisstraf van negen maanden op. Die straf zou onder normale omstandigheden een stuk hoger zijn uitgevallen, maar de rechter besloot tot strafverlaging omdat het onderzoek veel te lang heeft geduurd.

Tien jaar geleden kwam de fraude bij PWS, een voorloper van het huidige Havensteder, aan het licht. Justitie bracht de zaak pas onlangs voor de rechter. Die acht bewezen dat Henk S. zich persoonlijk liet betalen door zakenrelaties, die hij in ruil voor het geld contracten gunde. In totaal ontving hij meer dan 850.000 euro aan smeergeld. Dat hield hij voor de belastingdienst verborgen.

In dezelfde fraudezaak veroordeelde de rechter maandag al de vroegere directeur van Wooninvest, een andere woningcorporatie die actief is rond Den Haag. Hij kreeg vanwege de grote vertraging een taakstraf en hoeft niet de cel in.