Nieuws Actueel

Strafblad voor verkeershufters

Van onze redactie 31 december 2014

Deze vergrijpen behoren tot de lijst van 23 'hufterovertredingen' die in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie vanaf 1 januari 2015 onder het strafrecht gaan vallen. Waar deze overtredingen nu nog administratief werden afgedaan met een boete, zullen ze voortaan via een strafbeschikking van een officier van Justitie afgehandeld worden.

In de praktijk betekent het dat iemand in eerste instantie net zoals nu een boete moet betalen, alleen heeft het Openbaar Ministerie (OM) die opgelegd. Ook als die beschikking betaald wordt, zal de verkeersovertreder een aantekening in zijn justitiële documentatie krijgen. In de volksmond 'een strafblad', dat 5 jaar lang geldt en ook gevolgen kan hebben voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). "Dat dit het gevolg is, zullen velen inderdaad nog niet beseffen", zegt woordvoerder Ernst Koelman van de afdeling verkeerszaken van het Landelijk Parket.

Meer mogelijkheden voor OM Door het onderbrengen van deze overtredingen bij het strafrecht krijgt het OM meer mogelijkheden om notoire verkeershufters te straffen. Als iemand in 2 jaar tijd meer dan 3 keer voor dit soort overtredingen gepakt wordt, kan het OM volgens de nieuwe regels sneller iemands rijbewijs invorderen of de boete verhogen. Tot nu toe gold het strafrecht alleen voor verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed en grote snelheidsoverschrijdingen.