Nieuws Actueel

Strafhof laat aanklacht tegen Kenyatta vallen (video)

Van onze redactie 5 december 2014

Dat staat te lezen in een besluit van het ICC, dat vrijdag is gepubliceerd. De aanklagers kregen het bewijs niet rond, vooral omdat de Keniaanse overheid weigerde mee te werken.

Niet genoeg bewijs Kenyatta was aangeklaagd voor zijn veronderstelde rol bij het massale geweld na de omstreden presidentsverkiezingen eind 2007. Dat kostte aan meer dan 1.000 Kenianen het leven. De aanklagers meenden dat de president mensen had betaald om geweld te plegen. Volgens de brief van aanklager Fatou Bensouda is voor die bewering echter niet genoeg bewijs verzameld om de betrokkenheid van Kenyatta te bewijzen.

Bensouda klaagde in een vrijdag gepubliceerde verklaring dat de Keniaanse overheid ,,niet adequaat heeft meegewerkt aan mijn onderzoek''. Sterker nog, eerder deze week bepaalden rechters van het hof dat Kenia internationale afspraken ,,niet naleeft''.

Zo kreeg de aanklager bijvoorbeeld gevraagde telefoon- en bankgegevens niet. ,,Cruciale documenten over het geweld (...) kunnen alleen in Kenia gevonden worden en zijn alleen toegankelijk met behulp van de Keniaanse overheid. Deze essentiële medewerking was er niet. De Keniaanse overheid heeft ervoor gezorgd dat de rechters zich niet konden wijden aan hun taak om de waarheid te bepalen aan de hand van het bewijs.''

Volgens Bensouda waren er ook andere belemmerende factoren. Zo verschenen er continu foutieve berichten in de media, werd er op sociale media alles aan gedaan om beschermde getuigen te ontmaskeren en werden mogelijke getuigen geïntimideerd en bedreigd.

Bensouda wijst er wel op dat de intrekking van de aanklacht ,,niet betekent dat in een later stadium geen nieuwe aanklachten tegen Kenyatta kunnen worden ingediend voor dezelfde of andere zaken, als daar wel genoeg bewijs voor is''.