Nieuws Actueel

Strafzaak over corruptie Jos van Rey begint dinsdag

Van onze redactie 18 januari 2015

Het strafrechtelijk onderzoek naar corruptie van Jos van Rey begon in 2012 nadat de Limburgse kranten al hadden bericht over belangenverstrengeling door zijn vriendschap met de projectontwikkelaar. Onafhankelijk onderzoek in opdracht van de burgemeester wees in ieder geval op de schijn van belangenverstrengeling.

De Rijksrecherche viel op 19 oktober 2012 het huis van Van Rey en zijn kamer in het Roermondse stadhuis binnen nadat er ook vermoedens waren ontstaan over het lekken over de vergevorderde sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester van Roermond. In telefoontaps werd gehoord dat Van Rey geheime informatie lekte aan de kandidaten Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg. Namen van sollicitanten lekte hij onder andere aan VVD-staatssecretaris Fred Teeven.

7 beschuldigingen De verdenkingen stapelden zich sindsdien op en hebben geleid tot een aanklacht met in totaal 7 beschuldigingen. Volgens de officiële aanklacht liet Van Rey zich door Van Pol voor ruim 97.000 euro fêteren met bezoekjes aan vastgoedbeurzen in München en Cannes, voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal in Zwitserland en Duitsland en het vakantiehuis van Van Pol in Frankrijk.

Van Pol maakte zich schuldig aan omkoping. In ruil kreeg hij een voorkeursbehandeling, vertrouwelijke informatie en werd hem werk gegund voor (aanzienlijk) hogere bedragen dan normaal.

Verkiezingsfraude Behalve corruptie en lekken ontdekte de politie verkiezingsfraude. Bij Van Rey werden volmachten en stempassen gevonden. Hij zou stemmen hebben geronseld voor de Roermondse gemeenteraad, de Tweede Kamer en Provinciale Staten tussen 2010 en 2012.

Van Rey is strijdbaar en meent dat hij kapot is gemaakt. ,,Ik ben niet corrupt. Ik heb nooit geen steekpenningen gehad'', zegt hij.

Zijn zaak begint dinsdag met een regiezitting. De verdediging heeft talrijke onderzoekswensen. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.