Nieuws Actueel

Stralende dag op Europese beurzen

Van onze redactie 5 oktober 2015

Image 5307306

De AEX-index in Amsterdam eindigde 3,4 procent hoger op 436,90 punten. De MidKap dikte 2,9 procent aan tot 642,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 3,5 procent vooruit.

TNT was de enige daler in de AEX met een min van 2 procent. De pakketvervoerder, die wordt overgenomen door het Amerikaanse FedEx, waarschuwde dat de kwartaalwinst flink lager zal uitvallen door de economische tegenwind in Brazilië, China en Australië.

ArcelorMittal

Sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen was ArcelorMittal (plus 8,7 procent). Citigroup schroefde zijn aanbeveling voor 's werelds grootste staalconcern op. Ook verzekeraar Delta Lloyd en Shell deden het goed met een koerswinsten tot 5 procent.

In de MidKap was Fagron de sterkste daler met een min van 9,2 procent. De Belgische toeleverancier aan apotheken leverde daarmee de winst van vrijdag weer in. Fagron liet voor het weekeinde weten te praten met partijen over een overname van het bedrijf.

Air France-KLM

Air France-KLM stond in de MidKap 0,7 procent hoger. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie meldde dat bij de reorganisatie van Air France 2900 banen komen te vervallen.

In Frankfurt ging K+S bijna 25 procent onderuit, nadat de Canadese meststoffen- en zoutenproducent Potash het overnamebod op zijn Duitse branchegenoot introk. Glencore klom in Londen meer dan 21 procent. Handelaren wezen op overnamegeruchten rond het Brits-Zwitserse grondstoffenbedrijf, dat vorige week een wild koersverloop kende door ongerustheid over zijn schuldpositie.

De euro stond op 1,1198 dollar, tegen 1,1274 dollar bij het Europese slot vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 2,6 procent in prijs tot 46,72 dollar en Brentolie klom 3,2 procent tot 49,68 dollar per vat.