Nieuws Actueel

Streep door handelsmissie

Rik Nizet 9 april 2014

De handelsmissie onder leiding van minister Henk Kamp van Economische Zaken naar Rusland gaat voorlopig niet door. Het kabinet heeft woensdag besloten de energiemissie, die volgende maand zou plaatsvinden, uit te stellen vanwege de recente ontwikkelingen in de crisis in Oekraïne en met name in het oosten van dat land.

Het kabinet wijst erop dat de Europese Unie zich momenteel bezint op de betrekkingen met Rusland. In dat licht heeft het kabinet besloten de reis op te schorten, aldus minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. ,,Een succesvolle missie is in het huidige klimaat niet goed mogelijk. Daarom is het beter de missie tot nader order uit te stellen'', zegt hij.

In de Tweede Kamer hadden oppositiepartijen als D66, ChristenUnie en GroenLinks er vorige maand al voor gepleit de geplande handelsmissie af te blazen. Timmermans vond dat toen nog niet nodig.

De energiemissie stond voor 13 tot en met 16 mei gepland. Bedrijven in de olie- en gassector en andere energiesectoren zouden in het kielzog van de minister meereizen. Op het programma stonden vooral bezoeken aan ministeries en enkele grote Russische olie- en gasbedrijven.