Nieuws Actueel

Stress door luidruchtige collega

Bram de Vrind 5 mei 2014

Herrie op kantoor moet je grondig aanpakken. Mensen kunnen zich namelijk mateloos irriteren aan het lawaai van een ander, soms zelfs met fysiek geweld tot gevolg. Veel personeelsleden ergeren zich vooral aan gesprekken tussen collega’s, maar ook een mobiel die eindeloos blijft overgaan, laat mensen over de rooie gaan.

Lawaai heeft ook invloed op de productiviteit. En niet zo’n beetje. Markus Meis, onderzoeker aan de universiteit van Oldenburg in Duitsland schat in dat de productiviteit vanwege herrie met 5 tot 6 procent afneemt. De Duitse krant Die Welt bericht over deze kwestie. Er is volgens de deskundige een groot verschil hoe herrie wordt ervaren. Waar met zware machines wordt gewerkt, wordt herrie anders beoordeeld dan op kantoor.

Overmatig luide collega'sDe irritaties over overmatig luide collega’s spelen vooral op kantoor, en dan met name in kantoortuinen. Kantoortuinen kunnen echt op iemands zenuwen werken.

HoofdpijnHerrie is duidelijk een stressfactor met daarbij behorende klachten: de bloeddruk kan stijgen, hoofdpijn, concentratieverlies, gespannen spieren, slaapstoornissen, last van je maag. Last van herrie is persoonsgebonden en is meetbaar, zegt Meis. Hij werkt ook voor het ‘forum officice acoustics’, dat onafhankelijk van fabrikanten adviseert bij het inrichten van kantoren. Meis heeft onderzocht hoe de prestaties achter het bureau lijden als er in de onmiddellijke nabijheid twee collega’s een gesprek voeren.

WapenenMeis: "De productiviteit neemt tot 10 procent af". En je kunt je er ook niet effectief tegen wapenen. "Onze hersenen richten zich automatisch op het verwerken van het gesprek. Aan het geluid van de telefoon kan je wennen, maar bij spraak lukt dat niet. Spraak heeft altijd invloed op de oplettendheid van iemand."

Complexe berekeningenBedrijfsarts Georg Brockt beaamt de bevindingen van Meis. Brockt: “In een grote kantoorruimte is het bijna onmogelijk om een wetenschappelijke tekst te schrijven of complexe berekeningen te maken. Overigens wil hij dit soort kantoortuinen niet helemaal in het verdomhoekje zetten, want qua communicatie en sociale beleving zitten er zeker wel pluspunten aan. Alleen zijn ze akoestisch vaak niet ideaal. Van de 12 tot 15 miljoen bureaus in Duitsland staat meer dan de helft niet meer alleen, maar in groepen.”

Lees verder op BC.nl