Nieuws Actueel

'Stressverzuim op steeds jongere leeftijd'

Van onze redactie 18 maart 2015

Image 4812914

Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.

Psychisch verzuim Het verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. ,,Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie'', aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

In de 1e 10 jaar van deze eeuw zag ArboNed een piek in psychisch verzuim onder 35 tot 44 jarigen. In 2013 was 43 procent van het langdurig verzuim in deze leeftijdscategorie stressgerelateerd, terwijl dit onder 25 tot 34-jarigen vorig jaar bijna de helft was. ArboNed signaleert dat stressklachten ook de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers tot 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken.

Flexibilisering Een mogelijke verklaring zou volgens de dienstverlener kunnen liggen in de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Banen voor het leven zijn tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. ,,Jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. Tijdelijke contracten gaan gepaard met baanonzekerheid wat een belangrijke oorzaak van stress is'', zegt Ilona van Beek, onderzoeker bij ArboNed.