Nieuws Actueel

Strijders Syrië vallen voor fatale vrouwen en worden direct gehackt

Van onze redactie 6 februari 2015

Ook anti-Assad en altijd in voor het uitwisselen van wat foto's. Dat kan een vermoeide strijder wel gebruiken. Of hij nu bij het Vrije Syrische Leger zit of bij een jihadistische strijdgroep.

Malware Wat de strijders niet wisten: de profielen van de meisjes waren nep en door het klikken op de foto's die ze meestuurden werd er malware geïnjecteerd op hun laptop op mobiele telefoon. En daarmee viste de hackersgroep die achter de operatie zat, uitgewerkte aanvalsplannen en politieke informatie van de anti-Assad partijen op.

Bekende tactiek "7,7 gigabyte aan gestolen data, waaronder 31.107 skype-gesprekken en 240.381 e-mails", aldus onderzoekers van het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf FireEye. Zij kwamen de dataroof tegen en beschrijven het in het rapport 'Achter de digitale frontlinie van het Syrische conflict'. "Het is spionage via een bekende tactiek: lok je vijand in de val via aantrekkelijke vrouwen."

Hezbollah FireEye kan niet met zekerheid zeggen wie er achter de hack zit. Gezien de doelwitten lijkt dat een pro-Assad-partij. Het bedrijf merkt wel op dat de femmes fatales in hun gesprekken nogal eens over Libanon beginnen. En in dat land was volgens FireEye in 2012 een 'hackerskamp' over dit soort aanvallen. Dat kamp was bedoeld voor leden van Hezbollah, onderdeel van het pro-Assadkamp.

Lees hier het hele rapport: