Nieuws Actueel

Stroomoverschot slinkt snel

Van onze redactie 14 november 2014

Doordat de elektriciteitsprijs erg laag is, sluiten elektriciteitscentrales hun deuren en blazen energiebedrijven plannen voor nieuwe centrales af. Bovendien gaan 5 oude kolencentrales in 2016 dicht als gevolg van afspraken in het Energieakkoord.

Volgens Paul Nillesen, partner en energiespecialist bij adviesbureau PwC, gaat het 'heel hard'. "De Nederlandse overheid moet snel gaan nadenken over de vraag hoe voldoende capaciteit behouden kan worden. Zeker met de opkomst van zonne- en windenergie moet je flexibele capaciteit achter de hand hebben."

Dat de perspectieven sterk gewijzigd zijn, blijkt klip en klaar uit cijfers van TenneT, de landelijke netbeheerder. TenneT becijferde in 2013 nog dat Nederland de komende jaren een flink stroomoverschot zou opbouwen (zie grafiek). Voor 2017 werd een overcapaciteit van 5,8 tot 8,9 gigawatt voorzien. Dat betekent dat bij een piekvraag nog steeds 20 tot 30 procent van de centrales buiten bedrijf is.

De nieuwste inzichten, die TenneT recent publiceerde, geven een compleet ander beeld. Het overschot neemt niet toe, maar af. In het minst gunstige geval, waarbij aangenomen wordt dat producenten nog meer centrales sluiten en weersomstandigheden voor energiebronnen als wind en zon slecht zijn, resteert 0,1 gigawatt.