Nieuws Actueel

Stroomstoring: Blackout verlamt luchthaven

Bram de Vrind 27 maart 2015

Schiphol stroomstoring luchthaven 335

Schiphol heeft weer stroom, maar nog niet alle systemen functioneren normaal. Dat heeft een woordvoerster gezegd. Het vliegverkeer blijft voorlopig nog ontregeld door de stroomstoring die grote delen van Noord-Holland vrijdagochtend trof.

Chaos op Utrecht Centraal

"We zijn langzaam weer aan het opstarten", aldus de zegsvrouw. Het is volgens haar nog onduidelijk hoeveel vliegtuigen door de storing hebben moeten uitwijken naar andere vliegvelden. Evenmin heeft de luchthaven informatie over het aantal vertrekkende vluchten dat vertraging oploopt.

AnnulerenEen woordvoerster van KLM liet weten dat de luchtvaartmaatschappij voor de komende uren twintig vluchten heeft moeten annuleren. Ook bij het hoofdkantoor van het bedrijf in Amstelveen is de stroom uitgevallen. De klantenservice is wel bereikbaar via social media, maar het callcenter ligt eruit.

UitwijkenOp Schiphol konden vrijdagochtend geen vluchten meer binnenkomen in verband met de stroomstoring. Vliegtuigen moesten uitwijken naar andere luchthavens.

NoodaggregatenDe terminal van de luchthaven draaide op noodaggregaten, maar dat was onvoldoende om alles te laten draaien. Dat leidde tot vertraging bij onder meer het inchecken omdat sommige luchtvaartmaatschappijen geen instapkaarten konden afdrukken. Vluchten die al klaarstonden voor vertrek, konden wel gewoon de lucht in.

De stroomstoring zorgt ook op station Utrecht Centraal voor chaos. Veel reizigers zijn gestrand op het grootste treinenknooppunt van het land. Vanuit het oosten en zuiden van het land komen treinreizigers aan op Utrecht Centraal maar doordat een groot deel van het treinverkeer in Noord-Holland niet kan rijden, zitten veel forensen vast in de Domstad.

Intensive care

Ziekenhuizen in het gebied dat vrijdag is getroffen door een stroomstoring, zijn overgegaan op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, zoals bijvoorbeeld bij lopende operaties en afdelingen intensive care.

OperatiesAMC Amsterdam en het VUmc laten weten dat ze in bedrijf blijven. Bij het AMC gaan de lopende operaties door, maar worden geen nieuwe begonnen. Op de afdelingen voor intensive care zijn geen problemen ontstaan door de storing en de overschakeling naar noodstroom. De spoedeisende hulp is open voor acute hulp. Het VUmc draait ook op noodstroom en adviseert patiënten met een afspraak op de polikliniek om een nieuwe afspraak te maken.

BrandwondencentrumOok in het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum in Beverwijk is de noodstroom aangegaan toen de stroom uitviel. "We blijven in bedrijf", twittert het ziekenhuis. Het Flevoziekenhuis in Almere valt volgens een woordvoerder niet in het gebied van de storing, maar die is wel merkbaar in de ICT, bijvoorbeeld in externe e-mail.